Voimanpesän vahvistamo

Hyvinvoinnin muutosvalmennukset

VALMENNUSRYHMÄT

Vertaistukea kaipaaville.

YKSILÖVALMENNUS

Henkilökohtaiseen muutokseen.

YRITYSRYHMÄT

Työyhteisön hyvinvointiin.

Opi työkaluja hallita ja analysoida omaa terveyttä ja hyvinvointia

Selätetään yhdessä terveyttä kuormittavia haasteitasi aktivoimalla omat voimavarasi. Kun arkeasi kuormittavat univaikeudet, stressioireet ja uupumus, kilpirauhasen vajaatoiminta, sisäilmaongelmat, kivut tai fibromyalgia, Voimanpesässä autan sinua oppimaan tapoja, joilla korjaat omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi.

Voimanpesän vahvistamossa opit:

 • tiedostamaan kuormitustekijät
 • asettamaan tavoitteita
 • huolehtimaan paremmin omasta jaksamisestasi
 • muuttamaan toimintaasi arjessa
 • löytämään omat voimavarasi
 • huoltamaan itseäsi ja ennaltaehkäisemään stressiä.

Voimanpesän valmentamon muutospolulla hyödynnetään Firsbeatin mittausteknologiaa ja muutosta arjessa tuetaan coaching-metodilla eettisesti ja kansainvälisten standardien mukaisesti. 

Coaching on toimintamuoto, jonka tavoitteena on auttaa valmennettavaa ottamaan vastuuta itsestään, elämästään ja toiminnastaan. Olennaista on, että valmennettavalla on halua ja voimia kulkea eteenpäin kohti tavoitteitaan. Valmennettavaa ohjataan itsetutkistelun kautta löytämään omat tarpeensa, jotka muuten aikataulutettaviksi tavoitteiksi ja toimintatavoiksi. Valmentaja kannustaa valmennettavaa elämäntapamuutokseen siinä aikataulussa, mihin valmennettava on valmis sitoutumaan.

Valmentaja ei neuvo, vaan auttaa valmennettavaa harjoitusten avulla itse oivaltamaan itsestään asioita, joihin haluaa muutosta. Coaching auttaa selkeyttämään ja kirkastamaan ajattelua ja tavoitteita, löytämään strategioita tavoitteiden saavuttamiseksi sekä vahvistamaan valmennettavan omia voimavaroja niin, että hän kykenee saavuttamaan tavoitteensa.

Firstbeatin hyvinvointianalyysi perustuu sydämen sykkeen ja sykevälivaihtelun mittaamiseen. Menetelmän avulla voidaan arvioida kehon stressireaktioita. Sykevälivaihteluun vaikuttavat mm. työn kuormittavuus, liikunnan rasittavuus, ravinto, päihteet ja sairaudet. Hyvinvointianalyysi antaa tietoa hengitystiheydestä, hapenkulutuksesta, energiankulutuksesta, harjoitusvaikutuksesta, palautumisesta ja stressistä.

Voimanpesässä hyvinvointianalyysiä tarjotaan mielellään osana kokonaisuutta. Ensin tehdään 3 vuorokauden mittaus, jonka tulosten selvittyä tarkastellaan analyysiä. Valmennuksissa ohjataan liikuntasuorituksiin, jotka kehittävät kuntoa. Muita valmennusaiheita ovat elvyttävä uni, palautuminen ja stressin ennaltaehkäisy, ihanneravinnon periaate ja suoliston hyvinvointi. Lopuksi tehdään seurantamittaus, jota verrataan alkumittaukseen.

Firstbeatin sivuille

Loman tarpeessa?

Miltä kuulostaisi täydellinen irtiotto arjesta Kreikan upeissa maisemissa? Lähde mukaan rennolle hyvinvointilomalle keväällä tai syksyllä. 

Tutustu

Näin se toimii

Vahvistamon muutospolku

Voimaantuminen on matka, jolle haluan sinut johdattaa. Kuljetaan yhdessä kohti
kestävää hyvinvointia

1. Kartoitus

Luodaan ymmärrys omasta kehosta ja mahdollisien oireiden syistä. Tehdään mittaukset asetetaan tavoitteet ja luodaan toimintasuunnitelma muutoksen polulle.

Arjen kuormittavuuden arviointi:

 • Stressi, uni, rentoutuminen, liikunta ja ihmissuhteet.
 • Firstbeat ja muut kartoitukset
 • Funktionaalinen lääketiede

2. Valmennus

Muutosvalmennuksessa autan sinua voittamaan omat haasteesi ja muuttamaan toimintaasi arjessa. Valmennuksen tavoitteena on lisätä ja vahvistaa itsetuntemustasi.

Kehon ja mielen puhdistaminen:

 • Uni, suolisto, ravinto, liikunta, stressinhallinta ja ajatukset
 • Life Coaching Academy TM -valmennusmetodit
 • Vahvuudet ja voimavarat -valmennus

3. Huoltaminen

Kokonaisvaltainen huoltaminen on vahva keino stressin ennaltaehkäisyyn. Säännölliset tapaamisten, mittausten ja vertaistuen kautta oman voinnin seuraaminen tulee näkyväksi

Voimavarojen aktivointi arjessa:

 • Kehonhuolto, unirytmi, ruokavalio ja muutosten mittaus.
 • Vertaistukiryhmät ja seuranta.

Kun olemme läsnä
tässä hetkessä,
toivo mahdollistuu. 

Asiakaskokemus

Voimanpesä jatkaa Hankasalmen kunnan työhyvinvoinnin tukemista

Tyhy-toimintaa on kehitetty kunnassa vahvasti viime vuosina. Kesällä 2018 neuvoteltiin Voimanpesän yrittäjän kanssa kahden vuoden kestoisesta sopimuksesta tyhy-ryhmien osalta, tavoitteena vakiinnuttaa työkykyä edistävä toiminta osittain jatkossa myös henkilöstön omana aikana tapahtuvaksi harrastustoiminnaksi. 

Kaiken kaikkiaan Voimanpesän ryhmiin on osallistunut 82 työntekijää eli lähes kolmannes henkilökunnasta. Voimanpesän kursseille osallistujille lähetettiin palautekysely. Pääsääntöisesti palautteissa on kiitelty Voimanpesän toimintaa ja saatua oppia esim. rentoutumiseen ja lihaksiston venyttelyyn. Useat työntekijät ovat kokeneet saaneensa konkreettisesti hyötyä työssä jaksamiseen ja lihaksiston toiminnan parantumiseen, joka on vähentänyt sairauspoissaoloja. Mitään faktista numeroarvoa ei pystytä mistään johtamaan, mutta toukokuun lopussa kunnan henkilöstön sairauspoissaoloissa on vähenemää samaan ajanjaksoon edellisenä vuonna koko kunnantasolla yhteensä 1329 päivää.

Lähde: Kunnanhallituksen pöytäkirja 17.6.2019

 

Hankasalmen kunnan henkilöstäkertomus vuodelta 2020

Vuoden 2020 tyhy-toimikunnan suunnitelmat menivät uusiksi
koronarajoitusten vuoksi. Suunniteltu elokuvareissu peruuntui ja uimahallilippuja jaettiin,
mutta niiden käyttö suunnitellusti estyi monelta ja suunnitellut uinnin ohjaukset peruuntuivat
myös.
Voimanpesän ryhmissä sen sijaan on ollut aktiivisia osallistujia hyvin. Kurssit olivat
koronarajoitteiden takia keväällä tauolla, mutta käynnistyivät sitten virtuaalisina etäohjauksina.
Striimauksessa on viiden viikon välein vaihtuvat teemat: Kehonhuolto, Vapaaksi jännityksistä
ja Syvävenyttely. Mukana on ollut niitä, jotka jo aiemmin ovat kokeneet Voimanpesän kurssit
omikseen mutta myös uusia osallistujia. Harjoitusten avulla stressi on katkennut ja unen laatu
parantunut. Asiakkaat ovat saaneet apua tuki- ja liikuntaelin vaivoihin: selkä-, käsi- ja lantion
alueen kiputilat ovat hellittäneet. Autonominen hermosto on päässyt lepotilaan ja tätä kautta
mm. sydämen rytmihäiriöt ja verenpaine ovat tasaantuneet. Panostaminen työhyvinvointiin
ja kokonaisvaltaisempi, terveempi lähestyminen unen, ravinnon ja työelämän
yhteensovittamisen näkyy varmasti koko kuntatasolla vähentyneinä sairauslomapäivinä
jo useampana vuotena peräkkäin.

Hankasalmen kunnan henkilöstäkertomus vuodelta 2020

Soita ja kysy lisää Tyhy -palveluista

+358 50 3777 858

"Hankasalmen kunta on tarjonnut henkilöstölleen Voimanpesän liikunta- ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmennusryhmiä. Ensimmäisen toimintavuoden aikana ryhmiin osallistui kunnan henkilöstöstä lähes 30 prosenttia. Palaute kursseilta on ollut hyvää ja yhteistyötä on päätetty jatkaa edelleen.

Kuntatyö on hyvin hektistä ja kuormittavaa, siksi on hyvä opetella rauhoittumista, rentoutumista, kehonhuoltoa, mutta myös sykettä nostavaa aerobista liikuntaa. Henkilökunnalta erityiskiitosta ovat saaneet kehonhuolto sekä voima ja spurtti, jossa liikunta tehdään ulkona. Henkilöstöhallinnon näkökulmasta on ollut hienoa huomata, että kurssit täyttyvät nopeasti ja työntekijämme ovat saaneet sieltä eväitä niin työelämässä kuin yksityiselämässäkin parempaan jaksamiseen.

Voimanpesän miljöö tukee hiljentymistä ja oman kehon kuuntelua. Emme jaksa työtämme, ellemme hoida itseämme. Siinä Voimanpesän toiminta on ollut meillä suurena apuna."

- Tiina Koponen, Hankasalmen kunnan palvelujohtaja